Perus-lasi, 35L


Tämä on ollut itselläni ns. perusoptiikan virkaa toimittamassa. Canonilla kun on mielestäni ollut hieman heikosti hyvää 50mm putkea tarjolla, niin olen itse päätynyt peruslasina tähän varsin mainioon 35L:ään. 50 1.2L ei ole mielestäni piirroltaan tätä lähellä ja 50 1.4 on vähän kevyesti rakennettu (minulta on hajonnut af ja himmennin moisesta) vaikkakin optisesti putki on hyvä, kuten tosi edullinen ja täysmuovinen 50 1.8 (joka pitäisi olla jokaisella aloittelijalla, kuten ennen vanhaan aina filkkarunkojen mukana oli valovoimainen 50mm).
Samoin itse ehkä pidän ajatuksesta kolme primeä 35,85,135 enemmän, kuin vaikka 24,50,85/135. Eli otan mielummin 35:sen 24:n tilalle ja jos laajista kaipaan, niin kuvaan vaan kylmän rauhallisesti 16-35:lla laajikset. Perusputkea etsiessäni testasin myös adaptereillä c/y Zeissejä ja uudempaa sähköisellä sulkimella olevaa af-confirm ZE sarjaa, mutta kyllä mielestäni kunnon af vie voiton normikäytössä mennen tullen (etenkin kun mf-laseissa joutuu silti niin usein turvautumaan live-viewiin terävää kuvaa halutessaan). Ainoa Zeiss, joka todella houkuttaisi omien testienikin tukemana hommata on hieno 21ZE.
Ennen 35L:ää minulla oli myös monien testien yleisesti moittima 28 f1.8 ja taas kerran omat kokemukseni olivat varsin mukiin menevät tästä parjatusta optiikasta, eli jos yleis budjettilasia hakee niin ei 28 1.8 tietysti 35L:n veroinen ole, mutta ei ole kyllä hintakaan yhtä suolainen. Samoin kelpo edukas peruslasi voisi olla myös afd-vinkumoottorillinen kompakti 35 f2, joka itsellänikin on joskus ollut. Edukas 28 f2.8 ja hieman kallimpi 24 f2.8 eivät taas kolahtaneet itselleni lainkaan.
Itse arvostan optiikkojen täyden aukon piirtoa, koska mitä järkeä on maksaa itseään kipeäksi usein vielä painavasta putkesta, joka ei edes piirrä kelvolliseti kuin vasta aukon-pari himmennettynä. Tätä ongelmaahan oli vielä ennen mm. 24L mk1:n kanssa, kun taas uusi mk2 versio on monien mukaan hyvinkin briljantti laite. Samoin jos pitäisi täydelle kennolle valita vain yksi optiikka, niin kyllä se tämä 35L olisi aika vahva ehdokas kaikkeen muuhun kuin elukkakuviin. Tuo täysikennoisuus on myös mielestäni joku kumma korvien välijuttu, kun samat putket eivät vaan tunnu yhtä hyville tai kivoille kropissa kuin täydellä kennolla. Esim. 35:sta häviää se oikea 35:sen meininki, kun siitä tuleekin tylsä 56:nen.
Perus asiallista menoa ****+