Aika Kovis, 400 5.6L


Tämä putki tuli sitten itselleni kevyeksi reissuteleksi ja on etenkin silloin matkassa kun en jaksa raahata mukanani 300 2.8:ia. Vakaajattomuus on ollut tiedossa ja se on oikeastaan harmittanut vain todella harvoin. 5Dmk2 ja sen hurjan hyvät (kohinattomat) suuret herkkyydet tuovat tälle putkelle varsin monipuoliset käyttömahdollisuudet, etenkin kun tämän putken täyden aukon piirto on todella hienoa. Täys aukko sekä auto iso päälle ja ei kun menoksi, eli vähän samanlailla kuin 35-350L:llä , mutta silloin 2/3 aukkoa himmentäen.
Olen omistanut myös tätä putkea ennen kuuluisan legendaksi ristityn 100-400L:n ja perinteiset 300:set f4:set niin vakaajalla kuin ilman. 100-400:seni ei ollut silloisen 28-300 IS L:ni veroinen kuvaltaan ja sai mennä pois. 300mm f4 IS oli myös mielestäni väliinputoaja, koska siinä olisi kuitenkin aina telejatke kiinni, eikä silloin kuva ja tarkennus ole mielestäni lähelläkään 400:sta. Samaa telejatkeongelmaa on minulla ollut myös aina 70-200:sten zoomien kanssa, joita olen omistanut niin vakaajilla kuin ilman. Aina olen vaan tullut samaan havaintoon, että polttovälialue on näissä mielestäni minulle turhan pieni, niissä on lähes aina halu pitää jatkeitä kiinni ja sitten ne taas eivät enää olekaan hyviä siinä, mihin ja miksi ne aluksi ajattelin (ja osasyy on tietty loistava 135L).
100-400:sta käyttäessä olen myös huomannut, että sillä kuvatessa polttoväli (jopa exifien mukaan) on lähes aina joko 100mm tai 400mm. Superzoomeilla (n.10x polttovälikerroin) taas tulee paljon paremmin käytettyä vaihtelevia polttovälejä.
Sitten jos ja kun se päivä koittaa, että tästä putkesta tulee IS-versio, niin kai se on tilattava heti ensikuukausien "kermahintojen" jälkeen. Sääli vaan kun oletettavasti hintaluokka tälle herkulle tulee olemaan jotain aivan muuta kuin nykyinen mielestäni varsin edullinen hintalappu (ja etenkin jos teet kaupat käytetystä). Extra plussaa tälle vanhalle sotaratsulle myös toimivasta ja erittäin mukavasta kiinteästä sisään menevästä vv-suojasta.
Todella mahtava putki ****+