Mahtivehje, 300 2.8 IS L


Kova vehje tämä 2.8 IS 300:nen on, vaikka uutta on jo tulossa mk2 version muodossa. Itselläni tätä putkea edelsi 400mm DO ja yhtä toista DO:ta olen koekuvannut tässä välillä, koska haluaisin niin kovasti löytää moisen kevyemmän supertelen, joka olisi piirroltaan edes lähellä nykyistä 300:stani. Vaan ei nuo DO:t ole vakuuttaneet ainakaan minua. 200 2 IS L oli myös testeissäni, mutta sitä vaivasi sama ongelma kuin 70-200 zoomeja, eli tulee koko ajan pidettyä jatketta kiinni ja ominaisuudet kärsii liikaa suhteessa polttoväliin. Pidän myös nykyistä 500:sta liian painavana putkena, niin että itse jaksaisin sillä kuvailla käsivaralta ja etenkin vielä vaikka koko päivän kuvausreissuilla. Jokainen toki jotuu puntaroimaan näitä kalliita valintoja tarkkaan, että mikä se olisi itselleen se oikea vaihtoehto.
Uudessa mk2:ssa on varmasti hurja putki tulossa jos kuvanlaatua on saatu vielä entisestään parannettua, sillä mielestäni tämä putki on jo nyt lähes täydellinen. Toki painoa voisi olla vähemmän ja vakaaja tietty voisi myös olla inan tehokkaampi (normikäytössä ei näillä kyllä juurikaan ole merkitystä). Uuden version painon kevennys taas on uskoakseni lähes mitätön, koska siinä jalustapanta ei ole irroitettavaa mallia kuten tässä mk1 versiossa. Itse myös kun en jaksa kantaa turhaa pantaa missään mukanani vain huvikseen.
Tämä 300mm on oikeasti jo sellainen putki, mihin voi surutta laittaa 1.4x ja jopa 2x telejatkeet ilman, että tarvitsee pelätä kuvalaadun heikkenevän kelvottamaksi. Paljon myös tätä putkea käytän 2x- jatkeella. Itse en ole ainakaan vielä törmännyt yhteenkään zoomiin missä 2x jatke toimisi niin, että sitä siihen kameran ja putken väliin viitsisi laittaa. Toki 2x jatkeella tarkennuksesta häviää se 300:sen hurja tarkkuus ja nopeus, mutta kuvallisesti 600mm f5.6 on erittäin hienoa jälkeä tuottava vehje. Mielenkiinnolla jään odottamaan uusia mk3 version telejatkeita ja niiden vanhaan mk1 300:een tuomaa mahdollista af:n/kuvan parannuksia.
Uusi 400mm 2.8 IS mk2 on myös kokenut niin suuren painon pudotuksen, joten jos sama linja jatkuisi mm. uudessa 2011 julkaistavassa 500 4 IS mk2:ssa, niin ehkä siitä sitten voisi ryhtyä haaveilemaan.
Ei tästä voi olla pitämättä *****-