Hankalahkosti löydettävä helmi, 50mm 1.8 mk1


50mm optiikka kuului vielä 80-luvulla lähes jokaisen valokuvausharrastajan optiikkasalkkuun. Nykyään valitettavan harva ostaa usein myös hyvinkin edullista 50mm perus normaalioptiikkaa. Edulliset, mutta ah niin valovoimaiset ja hyväpiirtoiset kiinteät optiikat on helposti korvattu suht heikkovalovoimaisilla ja piirroltaan usein selkästi huonommilla zoomi-optiikoilla. Mielestäni jokaisen uuden digikuvausta järjestelmäkameralla aloittelevan kannattaisi ainakin kokeilla edukkaan 50mm optiikan ominaisuuksia. Uskon, että näin toimien moni aloitteleva kuvaaja saattaisi kokea uusia ja täysin erilaisia hienoja ahaa elämyksiä ja jättää jatkossa helposti zoomit vähemmälle käytölle. Kiinteillä optiikoilla kuvaten rajausta tulee varmasti mietittyä harkitummin, ns. jalka-zoomaus tulee näin myös varmasti tutuksi, valovoimaisten optiikkojen usein hienot kuvan terävyysalueet ja etenkin lyhyet syvyysterävyysalueet saavat aikaan kuvissa komeita kuvakerronnallisia asioita.
Canonilla on nykyään valmistuksessa 50mm f1.8 mk2 optiikka, joka on optisilta ominaisuuksiltaan kovinkin laadukas ja hyvä optiikka. Sillä pääsee edukkaasti ja helposti kiinteiden optiikkojen maailmaan kiinni. Sääli vaan, että optiikan mekaaninen rakenne on varsin heikko. Nykyinen malli kun on täyttä muovia, niin bajonetiltaan kuin ilmeisesti myös "sisuskaluiltaankin". Moni on saanut aivan vahingossa optiikan hajoamaan palasiksi kevyessä normaalikäytössä. Harmittavinta asiassa on se, että canon taitaa  noita mekaanisia hajoamisia korjata aika nihkeästi ilman veloitusta takuuseen ja toisaalta tuollaisten kertakäyttötyylisten muoviosien korjaaminen kun ei myöskään taida olla kovin järkevää.
Tämän mk2 mallin edeltäjä mk1 taas onkin aivan eri sarjaa mekaniikaltaan, vaikka tarkennusmoottori onkin afd-tyyppistä vanhempaa vinkuvaa mallia. Bajonetti on tukeva perus metallinen ja tarkennuspannassa on myös etäisyysasteikko. Kuvanlaatu on tässä vanhassa putkessa hyvinkin laadukasta ja mielestäni yhtenevää uuden muovitekeleen kanssa. Ainoa ongelma näissä mk1-versioissa on, kun niitä ei vaan tahdo mistään löytää. Käytetystä siististä yksilöstä joudut myös maksamaan jonkin verran enemmän kuin uudesta mk2 versiosta ja itse olen sitä mieltä, että se hinta kannattaa ehdottomasti maksaa. Uskon henkilökohtaisesti myös, että tämä vanha mk1 on jopa kestävämpi laite kuin nykyinen mikro-usm moottorilla varustettu 50mm 1.4-versio. Olen vaan useammalta kamerafoorumilta lukenut ja itsekin moisen mikro-usm moottorin hajoamisen kokenut 1.4-version kanssa.
Fiksu vekotin, ***1/2