Laatua ja tukevuutta, Zeiss 21 Distagon ZE


Canon käyttäjiä ei ole mitenkään hemmoteltu laadukkailla merkin omilla laajakulmilla ja moni on kokenut tämän ongelman kiusalliseksi. Hurjimmat ovat jopa vaihtaneet merkkiä pelkkien laadukkaiden laajakulmaoptiikkojen puutteesta. Itse olen pärjännyt ihan ok-laatuisella 16-35 mk2 version laajakulmazoomilla, mutta kovasti on Zeissin 21 Distagon syyhyttänyt, etenkin kun se on saanut ympäri maailman erittäin hyviä arvioita hurjasta laadustaan. Vielä vähän aikaa sitten, ennen sähköisten ze-versioiden tuloa, näistä 21mm Distagon Zeisseista maksettiin hurjia (tuhansien taalojen) summia esim. jenkeissä, kun ihmiset ostivat mm. contax bajoneteillä olevia vanhoja optiikkoja ja käytti niitä sovitteilla eos-digirungoissa. Nyt kuluttajaa hemmotellaan, kun käytännössä saman hienon optiikan saat sähköistettynä, kauppa-uutena ja vielä edukkaammalla hintaa kuin vähän aikaa sitten sinun oli maksettava käytetystä vanhasta versiosta. 
Distagonin mekaaninen laatu on hurjan hienolla tasolla, eli tarkennustuntuma ja kaikinpuolinen jämäkkyys loistavat käsintuntuvasti. Vastavalosuojakin on metallia ja sen bajonettikiinnitys on todella hieno ja vakuuttava. Hurjin asia kyllä koko komeudessa on sen aikaan saamat kuvat. Yksittäisen optiikan laatua on hankala ja hyvin turha arvioida pelkällä mutu-menetelmällä, mutta jos sinulla onkin vieressä toisella putkella otettu vastaava kuva, niin johan arviointi on mukavaa.
Otettuani vertailukuvia Distagonilla, 16-35mk2:lla ja 24-70L:llä, oli kyllä todella hankala uskoa silmiään, ensin asetettuaan testikuvat tietokoneen ruudulle 100% suurennoksella ja niitä keskenään hetken vertailtuaan. Distagonin kuvat ovat vain jo täydellä 2.8 aukolla reunasta reunaan niin järkyttävän teräviä, toisin kuin canonien normaali suhruisuus, vaikka niitä himmentäisitkin aukon taikka pari. Tuttavanikin piti tätä suurta eroa ihan vitsinä ja luuli minun vain kärjistäen pilailevan koko asialla. 
Mielestäni 21mm polttoväli on todella kiva (ei liian laaja tai tiukka) ja sitä voi suht asiallisesti käyttää liveviewillä ja mf-optiikka ajaa näin paikkansa ihan hyvin laadukkaana laajakulmana. Pidempiä polttovälejä (50mm-) käytän jo mm. ihmisten kuvauksiin ja liikkuvat kohteet pienestä kameran ruudusta tarkentaen ovatkin jo lähes mahdotonta hommaa, sillä epätarkkoja ruutuja tulee väistämättä kokojan ja usein vielä suurin osa kuvatuista. 
Suosittelen kyllä lämpimästi tähän erinomaiseen optiikkaan tutustumista, etenkin jos kaipaat laatua laajakulmakuviisi. Huomattavsti Zeissia kalliimpi ja myös kovin kehuttu erikoislaajakulma kyllä canonilta löytyy ja se on 17mm ts-e, joka on varmana vielä jossain välissä päästävä itsekin kokemaan. Aivan yhtä kätevä peruslaajakulma kuin Distagon tuo palloetulinssillä oleva hyvinkin iso ja käsitarkenteinen ts-e tuskin on, etenkin kun rajaamaton 17mm polttoväli on jo ihan kuvailmaisultaankin vaativampi ns. superlaajakulman tarjoava polttoväli.
Patarautalaatua, ****1/2