Pieni ja pippurinen matkakaveri, 70-300L


Tämän optiikan julkistus oli taas hauskaa luettavaa foorumeilla. Kyllä se on sitten turha optiikka, mitä järkeä tällaista pimeää putkea on tuoda markkinoille, paljon parempihan on vaikka 100-400L jne. Monet siis lyttäsivät optiikan jo kauan ennen kuin sitä kukaan oli päässyt kokeilemaan, tai saati edes näkemään luonnossa.
Kun itse näin tämän helmen kaupan hyllyllä, niin suurimman ensivaikutuksen teki sen todella lyhyt pituus (vain pari senttiä enemmän kuin esim. 100mm IS makrolla) ja kompakti koko yhdistettynä mukavan kevyeen painoon. Mielestäni uutukainen oli selvästi houkuttelevampi matkakaveri kuin vaikka klassikko pumppuzoom 100-400L. 70-300L on myös varustettu zoomin lukolla, jolloin sen tuo lyhyt 70mm zoomin asennon säilytyspituus ei pääse venähtelemään vaikka väljemmässä kameralaukussa kuljetettaessa. Kuvanlaadulta voitiin myös olettaa hyvää, koska optiikkaan oli mm. lisätty etenkin lähietäisyyksillä kuvaa parantavana ominaisuutena kelluva linssiryhmä. Sääsuojaus ja uusi tehokkaampi vakaaja olivat myös mukavia lisiä etenkin 300 f4 IS L:ään, 100-400L:ään ja edukkaampaan, vaikkakin ihan kelpo perus 70-300 IS:ään verraten.
70-200:iin verrattuna tässä optiikassa on jo suoraan mukavat 300mm polttoväliä, joten telejatkeiden aiheuttamat tarkennuksen hidastumiset ja -kuvaa heikentävät piirteet tasoittavat mielestäni pakkaa näiltä niin monien suosimilta kiinteä valovoimaisilta zoomeilta 70-300L:n hyväksi. Itse en ole koskaan tykästynyt 70-200:iin (vaikka useita olen omistanut), vaan 135L on ollut käytössä valovoimaisena ja vieläpä todella kevyenä pikkutelenä.
Ensimmäiset pikaiset testikuvat pääsin tekemään 70-300L:llä sitä verraten hyvinkin sen potentiaalisiin kilpailijoihin, eli 100-400L:ään, 300 f4L IS:ään ja 70-200 f2.8 IS mk2 + 1.4x:ään. Näitä ensimmäisiä testikuvia koneelta katsoessani, olin heti niin sanotusti myyty ja yllättynyt optiikan todella hienosta kuvanlaadusta ja etenkin tästä ominaisuudesta vielä täydellä aukolla. Optiikka myös piirtää todella hienosti lähimmän tarkennusetäisyyden eli noin 1.2 metrin tienoilla ja tämä lähin tarkennusetäisyys on koko polttovälialueella käytössä.
Nyt kun olen ulkoiluttanut putkea jo hieman enemmän, olen edelleen yhtä hämmästynyt miten  todella hienosti tämä optiikka piirtää, kuinka laadukkaasti se on mekaanisesti tehty, miten loistava sen uuden sukupolven neljän aukon kuvanvakaaja on ja kuinka pieni, kevyt ja tehokas sääsuojattu pakkaus siitä tulee kun yhdistän sen 7D-runkooni. Jos nyt jotain negatiivista oikein hakemalla haen, niin Canonin insinöörit olisivat kyllä voineet lisätä putkeen tarkennuksen rajoittajan kytkimen, jolla tarkennusta olisi saatu entistä tehokkaammaksi etenkin kaukaisia pieniä kohteita kuvatessa ja silloin jos et saakaan kohdetta heti ensiyrittämällä lukittua. Lisävaruste jalustapantaa en itse ainakaan henkilökohtaisesti ole kaivannut lainkaan, eikä mielestäni putken hieman kalliimpi hinta vrt. 100-400L:ään ole perusteeton.
Todella hieno lisä Canonin valikoimaan, ****+