Piinapenkissä uusi Canon mk3 2x telejatke


Lupasin testata Canonin uudet mk3 telejatkeet heti vaan kun ne Suomeen saataisiin. Testit aloitin jo hieman ennakoiden testaamalla mk3:sia odotellessa Canonin mk2 jatkeen verraten  sitä Kenko Pro 300 dg:hen ja Sigman EX Apoon. Runkona käytössä oli Canon 5D mk2.
Ensitesteissä käytin Canon 135mm f2 L:ää ja 2x jatkeita. Kuvat otin jalustalta vitkalla ja useammasta rinnakkaisruudusta aina parhaan version valiten. Tarkennuksen tein automaattitarkennuksella. Tässä pikatestissä parhaaksi karsiutui Kenkon dg, Sigma Apon ollessa hieman Canon mk2:sta terävämpi.
Mk3 2x:n jatkeen saapuessa Turkuun (1.4x:iä ei muuten vielä tullut maahan) käytin testeissä tuplareiden kanssa Canon 400mm f2.8 IS L:ää. Kuvat otin tietysti jalustalta vitkalla ja useammasta ruudusta parhaan valiten. Tarkennuksena oli nyt myös niin af:ää, kuin kontrastipohjaista livewieviä. Tulokset olivat kuitenkin tarkennustavasta riippumatta yhtenevät. Nyt testit suoritettiin myös huomattavasti edellistestiä huolellisemmin ja uskon, että ne simuloivat peruskuvaajalle riittävästi telejatkeiden keskinäisiä eroja. Edellistestin primus Kenkon dg oli edelleen priimaa, ollen jopa hiuksen hienosti uutta Canonin mk3:sta "parempi" ja terävämpi etenkin ulkokuvatestissä. Canonin mk2 2x oli selvästi pehmeämpi piirtoinen ja kontrastiltaan ehkä hivenen loivempi kuin Kenko dg ja mk3 Canon. Reunapiirrossa ei myöskään ollut omissa havainnoissani suuriakaan eroja, vaan Kenko ja mk3 Canon olivat siinäkin suhteessa lähes tasaväkisiä. Kuvista ei myöskään erottunut merkittäviä vinjetointieroja. Ca:ta oli sisätestissä mk3 jatkeessa ehkä vähiten, mutta se ei itseäni muutenkaan suuremmin haittaa.
No mitä tämä testi sitten osoitti? Itselleni ainakin sen, että telejatkeita valitessa niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan testailla omilla optiikoilla ja luottaa omiin havaintoihin. Välttämättä myöskään aina kallein ei ole se paras ja uskoakseni näissäkin optisissa laitteissa voi olla yksilöeroja. Epäilen, että oma Kenkoni voi olla hieman terävämpi ei ns. "maanantaikappale". Mk3 uutuus näyttäisi myös olevan edellistä mk2 veljeään etevämpi peli ja moni kuvaaja varmaan nyt joutuukin punnitsemaan, onko erot sijoitetun pääoman arvoisia. Tässä testissähän ei myöskään päästy vielä millään tavoin huomioimaan uusien mk3 jatkeiden ja mk2-sarjan super-teleoptiikkojen mikropiiripäivitysten vaikutusta tarkennusnopeuksiin niitä keskenään yhdistettäessä. Hämärätarkennusta  ja tarkennuksen lukittumista testailin jatkeiden kanssa 400:lla ja noin subjektiivisesti en huomannut juuri mitään eroja jatkeiden välillä. Testiä voi tietysti kritisoida vaikka mistä, mutta itselleni  jo tämä  helpotti omien päätöksien tekemistä. Ylläolevassa kuvassa on 100% croppeja muutamista testin kuvista kuva-alan keskeltä.
Canon mk2 ****- ja hinta huomioiden ****
Canon mk3 ****1/2 ja hinta huomioiden ****
Kenko dg ****1/2 ja hinta huomioiden *****