Runkoja, runkoja... 5D mk2 ja 7D


Aloitetaan kameralaukun kuvausvälinetutkimukset järjestelmärungoilla.
Olen nykyiseen runkovalikoimaani hyvinkin tyytyväinen. Pääkäytössä itselläni on Canonin mitä mainioin täyskenno 5D mk2. Kakkos- ja vararunkonani toimii taas kroppi 7D. Molemmat käyttävät onneksi samaa akkua, joten en tarvitse tien päällä mukanani kahta eri laturia. Kameroiden monipuolisia video-ominaisuuksia en käytä käytännössä lainkaan, vaan nämä välineet ovat pelkkiä still-kuvan tekokoneita.
Olen päätynyt ns. semi-pro runkoihin, koska mielestäni ne tarjoavat itselleni täysin riittävät ominaisuudet ja etenkin kevyemmässä paketissa. Edellinen 1DS mk2 runkoni oli kyllä hieno laite, mutta koko päivän kun kantelet huomattavasti painavampaa runko-akku kokonaisuutta mukanaan, niin kummasti sitä rupeaa arvostamaan kevyempää kalustokokonaisuutta. Itselläni ei ole myöskään ollut ongelmia 10- tai 5-sarjan runkojen kanssa kosteahkoissa normisääolosuhteissa. Täyskenno rungoista jos ja kun nyt puhutaan, niin pidin kyllä myös hyvin paljon vanhasta 5D mk1 versiosta, joka on eräänlainen täyskennodigirunkojen klassikko. Kamera tarjoaa edelleenkin erittäin hienon kuvanlaadun fiksulla hinnalla (käytetyt laitteet) ja itselläni 5D on myös ollut päärunkona silloisten 10-sarjan runkojen toimiessa vara/kakkosrunkoina. Näissäkin oli muuten myös käytössä silloinen sama 511-sarjan akku.
Olen omistanut kaikki 10-sarjan rungot 60D:hen saakka ja kaikista olen pitänyt kovasti. Olen myös sitä mieltä, ettei yksikään ns. päivitetty versio edellisestä mallista ole ollut huononnus aiempaan, vaikka monet ovat mm. purnanneet suurten herkkyyksien kohinoiden lisääntymisestä vaikka 20D ja 40D sekä 40D ja 50D mallien välillä. Mielestäni rungoissa on kuitenkin aina ollut joitain uusia käytännön parannuksia ja ehkä en myöskään ole kovin kohina-allerginen.
5D mk2 on mielestäni kokonaisuutena todella hieno kamera ja suurillakin herkkyyksillä, valovoimaisten kiinteiden optiikkojen kanssa sillä syntyy myös loistavan hienoa kuvaa todella vähäisissä valoissa. 7D runko jää tässä suhteessa täyskenno veljensä varjoon selvästi, tosin tarjoten vastaavasti mm. paremmat sarjakuvaus-, tarkennus- ja säänsuojaominaisuudet. Itse kuvailen 7D:llä pääosin luontoa (lue lintuja) siellä ulkoillessani ja viitosella kuvataan sitten lähes tulkoon kaikki muut. Paikkansa kuitenkin siis kummallakin.
100- ja 1000-sarjan runkoja olen myös käyttänyt vararunkoinani, mutta niiden käteensopivuus ja nappijärjestykset rungoissa eivät ole olleet itselleni riittävät ja olen mielummin laittanut hieman enemmän rahaa palamaan, saaden näin mukavammin käteeni istuvan ja hallittavan rungon. Kuvanlaatuhan noissa pienemmissäkin malleissa on kyllä riittävän hyvää lähes mihin vaan.
5D mk2, mukavan mutkaton työhevonen ****1/2
7D, hyvä sprintterikaveri edellisen rinnalle ****-