Testien parjaama, 28 1.8


On ollut hauskaa huomata omissa testeissä, miten eri lehtien ja nettisaittien testien tulokset eivät välttämättä kerrokaan koko totuutta optiikoiden ominaisuuksista käytännön kuvauksessa. Itse olen mm. ollut hyvinkin tyytyväinen yhteen surkeimmista surkeimmaksi haukuttuun optiikkaan, eli 14L mk1 optiikkaan tai tähän uutukaiseeni testijumbo 28 f1.8 usm:iin. Tämä tötterö on ollut itselläni aikaisemminkin, eli ennen 35L:ää ja jo silloin totesin putken hyvinkin mukavaksi yleislasiksi niin täyskennolle kuin kropille. Piirto on kuva-alan keskellä hyvää perustasoa jo täydellä aukolla, reunojen pehmeys on kaunista eikä mitenkään häiritsevää, vinjetointi samoin. Ca:ta tietty on, mutta en anna kyllä sen häiritä yöuniani. Optiikka on myös todella kivan kokoinen ja ihan tukevasti tehdyn tuntuinen, tarkennus on äänetön ja riittävän rivakka. Tämä käytetty yksilö oli myös kukkarolle todella miellyttävä tuttavuus, etenkin kun mukana tuli oma vv-suoja ja uv-suodin.
Itse pidän optiikoissani tavallisesti saksalaisia messinkirunkoisia B+W:n monikalvopäällystettyjä suotimia. Olen kokenut etenkin laajakulmaoptiikoilla ns. suojalasina olevan uv:n erittäin hyödylliseksi, koska en käytä näissä laseissa valmistajien omia mitättömän pieniä vv-suojia ja näin toimien etulinssi naarmuuntuu lähes väistämättä, etenkin matkustellessa.
Suosittelen kyllä kuvaajia rohkeasti testaamaan myös näitä testien yleisesti parjaamia kiinteitä optiikkoja, sillä näin tehden saatat yllättyä hyvinkin positiivisesti ja etenkin jos vertaat vaikka tämän 28mm optiikan hintaa L-sarjan noin samapolttovälisen hurjaan hintalappuun. Eivät ne perusasiat normikäytössä kuitenkaan ole L-putkissa monin verroin parempia näihin ns. consumer-luokan optiiikkoihin verrattuna.
Kiva tuttavuus ***1/2